AB Ryerna

Andelsforeningen Ryerna blev til på initiativ af to lærere fra Teknisk Gymnasium i Hillerød der overtog gården i 2001. De splittede gården op i andele, som de hurtigt fik solgt til venner og kollegaer. På en stiftende generalforsamling i 2002 fik foreningen egne vedtægter, og siden da har Ryerna været en andelsforening med arbejdsweekender, ugefordeling og arbejdsfællesskab.

I dag består foreningen stadig af de oprindeligt otte andele. En række andelshavere har gennem årene haft glæde af ødegården og det fællesskab der knytter sig til den.

Ryerna en sensommerdag engang i midten af 1950erne. Læg mærke til hvor meget der er ryddet omkring gården. Man kan tydeligt se en hvid perlestensgang op til huset og køkkenhave med bærbuske osv. Engen er blevet høstet og der har været græsningsarealer flere steder

 

Husmandssted

Ryerna hedder ødegården – ligesom grunden den ligger på. Huset er bygget omkring år 1918 – det er det årstal, der er ridset ind i en af de store stolper i laden.

Oprindeligt har gården været et husmandssted med dyrehold og landbrug. I stalden har sandsynligvis stået et par køer og en hest. Da foreningen overtog gården var stalden stadig intakt, med båse til grise og høns – stadigvæk med møg og halm i. Heste- og komøg lå der også i bådskuret.

Markerne omkring gården har sandsynligvis været brugt til hø. På gamle luftfotos kan man se at Ryerna har været en af de første steder i området, der blev ryddet for skov.

 

Efterlad en kommentar

Du skal være logget ind for at kommentere